Наука

Акад. Юлиан Ревалски по повод 153 години БАН: Инвестициите в наука се връщат с излишък

Акад. Юлиан Ревалски бе избран за втори мандат като председател на БАН

На 12 октомври БАН навърши 153 години от създаването си. По този повод председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски отбеляза в интервю за БНР, че „инвестициите, които са в наука, са инвестиции, които се връщат с излишък”. Той изтъкна, че това, което движи напред света, е знанието и БАН е един от основните фактори на увеличаването на знанието у нас. Акад. Ревалски отличи постиженията на Академията в областта на фундаменталните изследвания, които са в основата на научните изследвания, така и постижения в областта на иновациите:

“Те са по-видими, защото са в областта на биомедицината, свързани с материали, приложими в лечението на редица болести, така и в новите материали, които получават редица приложения в областта на металознанието и космическите изследвания”.

Академик Юлиан Ревалски изтъкна, че това, което движи напред света, е знанието и БАН е един от основните фактори на увеличаването на знанието у нас, но “може би заради това, че времето е динамично и има кризи през последните 30 години, а и в момента с войната, като че ли научните изследвания се оставят на по-заден план в отразяването им и в достигането им до широката общественост”.

“Правим всичко възможно постиженията на Академията да станат достояние на българското общество, за да може хората да разберат, че инвестициите, които са в наука, са инвестиции, които се връщат с излишък”, заяви председателят на БАН.

“Тази година се очакваше да достигнем до 1% от БВП, който се отделя за научни изследвания – не само за БАН, а за всички учени. Политиката не беше устойчива в това отношение и вероятно тази година ние едва ли ще сме повече от 0,3 – 0,4, при положение, че трябваше да сме 1%. Борбата ни, заедно с висшите училища и другите научни организации, ще бъде този процент устойчиво да се увеличава. Политиката трябва да бъде на увеличаване на този процент от БВП за наука, защото това е политиката на всички развити страни. Това е политика на ЕС, но все още сме далече от това”, заяви още председателят на БАН.

Интервюто на Даниела Големинова от БНР с акад. Юлиан Ревалски в предаването “12+3” можете да чуете тук.