EnteR Наука

Акад. Юлиан Ревалски бе избран за втори мандат като председател на БАН

Акад. Юлиан Ревалски бе избран за втори мандат като председател на БАН

Акад. Юлиан Ревалски бе избран за втори мандат като председател на Българската академия на науките. Това е решение на Общото събрание на БАН, което се проведе онлайн на 30 ноември, а акад. Ревалски бе единствен кандидат за поста за периода 2021-2024 г.

Акад. Ревалски е избран за председател на БАН с 68 гласа от 86 гласували членове на Общото събрание, съобщиха от БАН.

„В Програмата си за управление на Българската академия на науките (2021-2024 г.) той акцентира върху устойчивото развитие на човешкия научен потенциал в Академията, активното участие на учените от БАН в иновационни разработки, още по-широко участие на БАН в образователния процес на всички нива и затвърждаване не Академията като основния експертен център на страната.

Акад. Юлиан Ревалски е председател на Българската академия на науките от 2016 г., а в периода 2013-2016 е директор на Института по математика и информатика на БАН. Областите му на научен интерес са свързани с изследване на операциите – оптимизация, вариационен анализ, теория на игрите; функционален анализ  – геометрия на банахови пространства и монотонни оператори и в сферата на общата топология – топологични методи в оптимизацията и многозначни изображения. Има 60 научни публикации, цитирани над 600 пъти.

Програмата за управление на Българската академия на науките (2021-2024 г.) и професионалната автобиография на акад. Юлиан Ревалски са публикувани тук

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!