Наука

Акад. Димитър Мишев: България стана на ти с Космоса от август 1956-а

Акад. Димитър Мишев: България стана на ти с Космоса от август 1956-а

Днес един от най-големите учени на България щеше да навърши 85 години. Акад. Димитър Мишев е роден на 28 май 1933 г. в Ловеч. Неговото изобретение „Спектър“ работи дълги години на борда на „Салют-6“, „Салют-7“ и станцията МИР. Спектрометричният и навигационен комплекс „Фрегата“ е разработен под негово ръководство и работи на борда на станцията „Фобос“, предназначена за изучаване на Марс и неговия естествен спътник Фобос.

През 2001 г. Димитър Мишев стана десетият учен в света удостоен с наградата на Международната академия по астронавтика „За съществени и дълготрайни приноси в развитието на космическите науки“.

Той е инициатор и организатор на няколко български космични програми, включително полетите на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров.

В интервю през 1999-а за филма „Капсулата“ (режисьор Петко Горанов) Димитър Мишев заявява: В практическия смисъл България стана на ти с Космоса от първия ден от извеждане в орбита на първия изкуствен спътник на Земята. Това означава 4 октомври 1957 г. Ако говорим в план подготовка това означава август месец 1956-а, когато българските специалисти и учени бяха помолени от тогавашната академия на науките на СССР да подготвят необходимите средства за оптически и радио-наблюдения на полета на първия изкуствен спътник на Земята.

Димитър Мишев за полета на Георги Иванов: Аз следях всяка секунда от този полет. Единствено в този полет до тогава в космическата практика, беше извършено преструктуриране на орбиталния отсек на космическия кораб „Съюз 33“. Това е една сложна задача, която се решава на Земята, но за първи път тя беше решавана в Космоса. Условията на полета налагаха някои апарати и системи да бъдат изхвърлени с цел да се осигури безопасното завръщане на космонавтите.

Той е академик на четири академии: Международна академия по астронавтика, Париж (1984), Българска академия на науките (1995), Международна инженерна академия, Академик (Действителен член на Международната Академия на Науките на Европа и Азия) на IEAS (1996).

Освен с изучаването на Космоса той се занимава и телевизионни разработки. В България, той става един от бащите на цветната телевизия. Автор и съавтор на 66 патента и изобретения.

Акад. Димитър Мишев си отива на 69 години (13 февруари 2003 г.). Посмъртно бе удостоен с Орден “Стара планина” I степен за изключителен принос за развитието на космическите изследвания.

Една от големите мечти на Димитър Мишев бе „един ден на науката у нас и на тези, които се занимават с нея, да бъде отделяно необходимото внимание, стимулиране и финансиране“.