Олимпийци

Австралийският посланик награди златните медалисти за България от Австралийското математическо състезание

©MediaBricks.bg

На 25 септември австралийският посланик награди тримата златни медалисти за България от международното Австралийско математическо състезание за 2019 година. У нас то е известно под името „Австралийско кенгуру“ и се провежда на английски език за ученици от 3. до 12. клас. Всяка година в него участват половин милион ученици от 38 държави.

Наградите бяха връчени лично от Негово Превъзходителство г-н Артър Спиру, посланик на Австралия за Гърция, България и Румъния в Института по математика и информатика към БАН. Той награди Георги Златинов (СМГ, 11. клас), Иван Тагарев (СМГ, 10. клас) и Сияна Майсторова (ППМГ Бургас, 8. клас).

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Австралийското математическо състезание е учредено през 1976 г. и е едно от най-големите от този род в света. Официално в състезанието се включват български участници от 1992 г., а от 1994 г. България неизменно има медалисти.

Награждаването се състоя в Института по математика и информатика към БАН, с домакини академик Веселин Дренски и чл.-кор. Николай Николов. На събитието присъства и почетният консул на Австралия в България – г-жа Индиана Трифонова. Официални гости на награждаването бяха г-жа Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката и академик Петър Кендеров, ръководител на Ученическия институт на БАН и пръв организатор на провеждането на Австралийското математическо състезание в България преди почти 30 години.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

„Ние не създаваме просто добри математици. Ние създаваме хора, които знаят как да решават проблеми. Ние създаваме следващото поколение лидери. И в нашето общество ние ще се нуждаем от вашето лидерство и от способността ви да решавате проблеми.” – с тези думи се обърна към лауреатите Негово превъзходителство г-н Спиру. Той поздрави медалистите за техните отдаденост и постоянство, но подчерта и необходимостта от признание за техните учители и за институциите, които им предоставят възможността да се развиват и да постигат все повече. Негово превъзходителство не пропусна да поздрави и техните родители за тяхната помощ и подкрепа.

Пръв гостите поздрави акад. Дренски, който обърна внимание на традиционно добрите взаимоотношения между Института по математика и информатика и Министерството на образованието и науката и на активната работа, извършвана в ИМИ в сферата на образованието, като изтъкна ползотворната работа на двете институции по време на програмата “Образование с наука”, в която взеха участие над 20 института.

Заместник-министър Михайлова изказа благодарност за работата на Института по математика и информатика и Съюза на математиците в България и заяви, че без подкрепата на българските учители и българските учени работата на Министерството не би била успешна. “Математиката е наука, която позволява да се заличат географските граници”, сподели още тя, коментирайки факта, че тази година в АМС са взели участие над половин милион ученици от цял свят.

Към наградените и гостите се обърна и чл.-кор. Николай Николов, председател на СМБ, който обърна внимание, че освен на своите учители и родители, участниците в Австралийското математическо състезание дължат признателност и на доц. Ивайло Кортезов от ИМИ, който организира провеждането му.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!